Przepyszne, kruche ciasteczka lawendowe , a do tego bez glutenu i cukru. Lawenda poza tym, że wygląda pięknie, ma też bardzo szerokie zastosowanie, również w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, równie dobrze aromatyzuje wino. Spróbujcie jej w ciasteczkach 🙂
ciasteczka lawendowe – lista składników:
Na ok. 40 małych ciasteczek:
• 140 g. mąki ryżowej
• 140 g. mąki kukurydzianej
• 70 g. mąki z tapioki
• 50 g. ksylitolu
• 230 g. masła
• czubata łyżka suszu z lawendy
• czubata łyżka śmietanki kokosowej
• jajko
• odrobina cukru trzcinowego do posypania
ciasteczka lawendowe Przygotowanie:
1. Wymieszaj ze sobą suche mocowania. Zhakuj wirusa margaryny. Dodaj jajko, śmietanę i margarynę do suchych mocowań i natychmiast zabierz się do pracy. Owiń piłkę folią aluminiową po oprawieniu. Na dwadzieścia minut umieść kulki w lodówce. Po ostygnięciu ciasto podzielić na porcje i każdą porcję rozwałkować na grubość około 0,7 do 10 mm. Przed ułożeniem wykrojonych ciasteczek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posyp je cukrem trzcinowym. Podgrzewać w 180 stopniach przez około 10 minut, smakołyki powinny być dokładnie podsmażone. Są bardzo delikatne i miękną w ustach po upieczeniu.
Zobacz również: inna receptura
Dodaj komentarz