Rewelacyjne kokosowe ciasteczka z dwóch składników! Do deseru podałam pyszne zbożowo-kokosowe ciasteczka i posypałam wiórkami kokosowymi. Pyszna i zdrowa propozycja na podwieczorek. Uwielbiam ryż na mleku, a jeszcze podany z takimi dodatkami to już kocham. Teraz truskawki są wyjątkowo pyszne i słodkie i takie pachnące. Do deseru podałam pyszne zbożowo-kokosowe ciasteczka i posypałam wiórkami kokosowymi. Z tej receptury wychodzi 4 spore porcje. Jeśli lubicie to zróbcie koniecznie. Pysznego podwieczorku. A oto ulepszona nieco wersja moich ciastek z cukrem, bardzo lubię kokos więc postanowiłam zrobić kokosowe ciasteczka . Rewelacyjne
kokosowe ciasteczka
z dwóch składników! Proste do przygotowania, bez cukru, mocno
kokosowe
i lekko bananowe. Moje dzieci oszalały na punkcie kokosowych ciasteczek, Tobie spodobają się ze względu na prostotę przygotowania.
W ten sposób robiłam już
kokosanki
, ale przyznam Ci, że w formie płaskich, chrupiących ciasteczek są lepsze i mniej bananowe (co wiem, że niektórym przeszkadzało). Ciastka anyżowe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kruche, aromatyczne ciasteczka lekko ostre i słodkie są wyśmienitą, świąteczną przekąską.
Anyż, tak jak goździki kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak możesz przygotować je przez cały rok, szczególnie smaczne będą w okresie jesiennym oraz wczesnej wiosny. Anyżki możesz wykonać w dwóch wersjach. Jedna, taka jak w przepisie, to tradycyjne kruche ciasteczka anyżowe. Druga wersja to kruche ciasteczka a la beziki. Te wykonane a la beziki to włoskie ciasteczka anyżowe, które są wyśmienite i zupełnie inne w smaku. Domowe ciastka anyżowe to fajna propozycja na wypieki, które możesz przygotować z dziećmi. Dzieci chętnie będą wykrawać ciasteczka. Możecie także przygotować własne kształty foremek do wykrawania ciasteczek z folii aluminiowej. Przepis na ciastka anyżowe jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka możesz przygotować też jako ciasteczka na choinkę oraz łatwo się je przechowuje w metalowej puszce. Im dłużej są przechowywane, tym są smaczniejsze tak jak pierniki. Ciasteczka możesz przygotować także w zdrowszej wersji. Zamień mąkę pszenną „białą” na mąkę pszenną pełnoziarnistą, a cukier zastąp ksylitole. Takie dietetyczne ciasteczka anyżki będą smakować równie dobrze i wyjątkowo jak te przygotowane z tradycyjnego przepisu. A jak upiec ciastka anyżki dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Ciastka anyżowe to smaczna i fajna propozycja na oryginalne w smaku kruche ciasteczka. Wyjątkowe w smaku, z nutą anyżu, maślane i kruche ciasteczka są wyśmienitym dodatkiem do kawy lub herbaty. Z ich użyciem możesz przygotować także różne desery. Ciasteczka anyżki to uniwersalny wypiek, który wykorzystasz na wiele sposobów. Jedna, taka jak w przepisie, to tradycyjne kruche ciasteczka anyżowe.
Składniki na ciasteczka anyżowe:
250 g.mąki pszennej tortowej,
kostka margaryny
3-4 żółtka,
kartonik śmietanki 30%,
1/2 szklanki cukru brązowego,
cukier waniliowy,
duża szczypta sproszkowanego anyżu,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
arkusz pergaminu na blachę.
ciasteczka anyżowe Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz