Jak zrobić Ciasteczka owsiane

Słodkie, choć bez cukru, jak ciasteczka, choć do klasycznych muffinek im daleko.
Korzenne babeczki dyniowo-marchewkowe
to co dla tych, którzy są na
diecie warzywno-owocowowej
i/lub szukają niskokalorycznego deseru. A takie babeczki są bez cukru, bez mleka, bez jajek, bez mąki.
Spoiwem jest tutaj
puree z dyni
, a druga tajemnica to dłuższe pieczenie w piekarniku. Są naprawdę fajne, spróbujcie. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do klasycznych słodyczy to możecie czuć pewne rozczarowanie, ale jeśli raczej pieczecie w domu, unikacie cukru to je polubicie. Ciasteczka małe dzieła sztuki. Ja w ciasteczku umieściłam nieco ekspresjonistyczną wersję obrazu Mona Lisa. W takich kruchych ciasteczkach możecie umieścić tak na prawdę wszystko co wam wyobraźnia podpowiada. Samo wykonanie ciasteczek przypomina układanie puzzli lub klocków LEGO. Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Gdy pieczemy kruche ciasteczka to często pozostają nam białka. Polecam wykorzystać je do upieczenia tego ciasta z samych białek. Ciasto jest pyszne i takie mięciutkie. Dodałam do niego cukru ze skórką cytrynową i aronii kandyzowanej, dlatego wyszło lekko kwaskowate. Polecam podać je z filiżanką ulubionej kawy. Można zrobić z podwójnej porcji. Można oprószyć cukrem pudrem. Polecam. Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułki cynamonowe to jeden z oryginalnych, skandynawskich wypieków z klasycznego ciasta drożdżowego. Kanelbullens w Szwecji, Korvapuustipäivä w Finlandii, Franzbrötchen w Niemczech oraz cinnamon rolls w Ameryce, czyli bułeczki cynamonowe w różnych częściach świata. Jest to szwedzki wypiek, który prawdopodobnie powstał w latach dwudziestych XX wieku, jednak swoją popularność zaczęły zyskiwać dopiero w latach pięćdziesiątych. Zarówno w Szwecji, jak i w Finlandii bułeczki spożywane są głównie podczas picia kawy, za to w Ameryce są słodką przekąską lub deserem. Od 1999 roku w krajach skandynawskich obchodzony jest narodowy dzień bułki cynamonowej, przypada on na 4 października. Drożdżowe ślimaki cynamonowe z lukrem są coraz bardziej popularne w Polsce. Szczególnie często przygotowywane są w okresie jesienno-zimowym, kojarzą nam się głównie z okresem przed świętami Bożego Narodzenia. Puszyste drożdżówki z cynamonem są pyszne, lekkie i wyjątkowe w smaku. W trakcie ich pieczenia niesamowity aromat cynamonu unosi się w całym domu. Przepis na bułki cynamonowe jest łatwy, z powodzeniem bułeczki wykonasz z dziećmi. Przepis jest fajnym, rodzinnym przepisem, który można wykonać wspólnie w niedzielne popołudnie.
Prosty przepis na bułki cynamonki sprawi, że będziesz je chętnie przygotowywać nie tylko na różne okazje, ale także na zwykły, codzienny podwieczorek. Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia. Uwielbiamy takie ciasteczka. Bardzo często u nas goszczą. Są proste w wykonaniu i łatwe. Są zdrowe i pyszne. Bardzo je polecam.
Chrupiące i smaczne ciasteczka owsiane z dodatkiem prażonego sezamu – pyszności!

ciasteczka – składniki:

150 g
sezam
200 g
płatki owsiane
100 g
masło
50 g
cukier trzcinowy
1/2 szklanka
mąka orkiszowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 szczypta
sól
4 szt.
jaja
2 łyżka
miód2

ciasteczka Jak zrobić

Zobacz także: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *