Kruche ciasteczka, mało słodkie, a smaku połączenia kakao z orzechami nie trzeba zachwalać.
kruche ciasteczka kakaowe – składniki:
Mąka pszenna, 15 dkg
mąka krupczatka, 25 dkg
kakao ciemne gorzkie, 2 łyżki
cukier puder, 8 dkg
masło, 20 dkg
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
żótko, 4 szt.
orzechy włoskie, kilka grubo zmielonych
sól, szczypta
ewentualnie mąka do podsypania
kruche ciasteczka kakaowe Przygotowanie:
Połącz kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Dodaj margarynę zmieloną na grubej tarce. Pokrój to wszystko na piasek. Zrób ciasto, dodając żółtka; Dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt lepkie. 2 Przechowywać mieszaninę w lodówce przez około 60 minut. 3 Przeprowadzić do grubości 3 do 4 milimetrów, następnie za pomocą foremek wyjąć smakołyki. Na każdym ułożyć po kilka grubo zmielonych orzechów włoskich i lekko je docisnąć. 4: Piec przez 10 do 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Fahrenheita. 5 Rozkoszuj się chrupaniem!
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Dodaj komentarz