muffinki marchewkowe – lista składników:
2-3 większe marchewki
2 jajka
240 g mąki
90 g cukru
1/2 szklanki oleju
pół łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
po garści rodzynek i posiekanych migdałów Masa:
1 galaretka pomarańczowa
1 budyń waniliowy
500 ml soku marchewkowego
muffinki marchewkowe Jak przygotować:
Używając tarki o drobnych oczkach, zetrzyj jedną filiżankę marchewki. 2 Połącz mąkę, proszek do pieczenia, pop do pieczenia, cukier, cynamon i sól w jednej misce. Jajka i olej należy połączyć w innej misce. 3 Połącz suche i mokre składniki. Dodaj rodzynki, migdały i zniszczoną marchewkę. 4 Włóż ciasto do wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek na babeczki. 5 Przygotuj krem i podgrzej go do 180°C przez około 20 minut. Aby zrobić budyń, postępuj zgodnie z wytycznymi z pakietu i zamiast mleka użyj soku z marchwi. Po zdjęciu dżemu z ognia i intensywności, włącz go do mieszanki. Po ostygnięciu masy udekorować upieczone babeczki. Posypać drobno posiekaną miętą dając efekt do zastygnięcia. 6 Przygotowanie zajmie 60 minut. Jedna sztuka kosztuje około 1 zł. Rewia
Zobacz również: inna receptura
Dodaj komentarz