Pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami jest zdrowa, pożywna i wegańska. Idealna zamiast słodyczy, na śniadanie, jako snack do pracy
Składniki na pieczona owsianka z bananami:
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki czekoladowych dropsów( chipsy)
- 2 jajka lub 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody
- 250 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki kakao
- 300 g płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka żurawiny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki daktyli
- 3 łyżeczki musu migdałowego
pieczona owsianka z bananami Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
Dobrze sproszkować dwa ułożone banany. Górę ozdobimy trzecim bananem. Wymieszaj mleko, ekstrakt waniliowy, miód, mus migdałowy i jajka z rozgniecionymi bananami. 2 Dodaj trzy łyżki oleju roślinnego i dwie łyżki stopionego oleju kokosowego. Mieszać. Na koniec dodaj suche składniki: posiekane daktyle, orzechy, płatki owsiane, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, szczypta soli i żurawina to pozycje w przepisie. Używając szpatułki, chwilowo wymieszaj. 3 blacha do pieczenia o wymiarach 15 x 23 cm; wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Umieść mieszaninę w formie. Do dekoracji wierzchu można użyć pokrojonych bananów. Kropelki czekolady dodaje się delikatnie wciskając je w mieszankę. 4 Przygotowanie: Piecz przez 35 do 40 minut w temperaturze 180 stopni Fahrenheita. W zależności od pieca. lub do momentu, aż zapiekanka nie będzie już miękka, ale pięknie zarumieniona. Po pozostawieniu ich na chwilę w piecu do ostygnięcia, pokrój je w batoniki.
Dodaj komentarz