Składniki na pizza z sosem czosnkowym:
- feta
- 250ml letniej wody
- plasterki szynki konserwowej
- pomidory
- oliwki
- ciasto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- pszennej
- mozzarella
- 1 łyżeczka soli
- sos pomidorowy
- nadzienie:
- łyżeczka oregano
- 500g mąki
- sos czosnkowy:
- kolorowa papryka
- ser
- 250ml śmietany
- 30g drożdży
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- oregano, bazylia
- dymka zielona
pizza z sosem czosnkowym Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Pizza z sosem czosnkowym: Drożdże posyp cukrem i pozostaw na chwilę przed użyciem. W misce wymieszaj drożdże, mąkę, olej, sól i wodę. Używając miksera, ugniataj, aż będzie elastyczne. Przykryj wilgotną szmatką i pozostaw na czterdzieści minut, aż para się rozwinie. Zanim podzielę ciasto na dwie części i uformuję z nich ciepłe bułeczki o takiej samej wielkości jak szerokość pojemnika na pizzę, delikatnie wyrabiam ciasto na posypanej mąką stolnicy. Umieść ciasto wewnątrz konstrukcji i posmaruj olejem, aby je posmarować. Ciasto należy ostrożnie zrolować, aby uzyskać wysoki brzeg, zanim posmarujemy je sosem czosnkowym i tartym serem. Dodaj dodatki, posyp ciasto ziołami i polej sosem pomidorowym: Danie uzupełniają kawałki szynki, zielone oliwki, pokrojona w kostkę papryka, skropiony sos czosnkowy, pokrojona mozzarella, mielony cheddar i skropiony sos czosnkowy. Po podgrzaniu pizzy przez około 25 minut w 180 stopniach na piecu, przed wyjęciem dodałam dymkę i pokruszoną fetę. W następnym kroku użyj pozostałego ciasta. To, w jaki sposób zostaną zmienione ozdoby, zależy wyłącznie od Ciebie.
Dodaj komentarz