Jak zrobić Pyszne serowe ciasteczka

To będzie hit, jestem pewna, że polubisz ten przepis, a jak nie… nie no nie wierzę, musisz go polubić 😉 Oto
kulki owsiane truskawkowe
, czyli pomysł na małe coś niecoś do podjadania zamiast słodkich batonów, czekoladek i innych cudów.
Przyznaję, że pierwsze zrobiłam z potrzeby chwili, a raczej może trochę z lenistwa 😉 Bardzo lubimy inne słodkości, o
takie ciasteczka z bananem
, ale nie chciałam włączać piekarnika, a jednocześnie szukałam czegoś na szybko co mogłabym spakować nam do lunchboxów na wyjście.
Coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego
.
Pierwszy wariant zrobiłam „na oko”, okazał się hitem wśród moich domowników, kolejny już wymierzałam, próbowałam, potem jeszcze jeden, i jeszcze. Ciągle byli chętni na próbowanie 🙂 i tak powstały kuleczki owsiane truskawkowe. Ja robię je z płatków bezglutenowych, ale możesz użyć klasycznych. Kulki są czaderskie! Przyznaję, że pierwsze zrobiłam z potrzeby chwili, a raczej może trochę z lenistwa 😉 Bardzo lubimy inne słodkości, o takie ciasteczka z bananem , ale nie chciałam włączać piekarnika, a jednocześnie szukałam czegoś na szybko co mogłabym spakować nam do lunchboxów na wyjście. Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka.
Ciasteczka amaretti to włoska propozycja ciasteczek bezowych z dodatkiem zmielonych migdałów, popularnie nazywanych mąką migdałową, z dodatkiem likieru amaretto. Ciasteczka migdałowe z amaretto podobne są do francuskich makaroników, jednak różnią się tym, że amaretti powinny być dłużej pieczone niż makaroniki. Makaroniki są lekko wilgotne w środku a amaretti są suche i chrupiące. Włoskie ciasteczka amaretti są popularnym dodatkiem do kawy, jednak z ich wykorzystaniem przygotowywane jest wiele deserów. Przepis na ciasteczka amaretti jest prosty i łatwy w wykonaniu. Ciasteczka przygotujesz dość szybko, jest ich sporo, więc możesz przechowywać je w słoiku lub puszce i mieć zapas na dłużej.
Ciasteczka amaretti są fajną i oryginalną propozycją na dodatek do kawy lub deseru. Ciastka anyżowe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kruche, aromatyczne ciasteczka lekko ostre i słodkie są wyśmienitą, świąteczną przekąską.
Anyż, tak jak goździki kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak możesz przygotować je przez cały rok, szczególnie smaczne będą w okresie jesiennym oraz wczesnej wiosny. Anyżki możesz wykonać w dwóch wersjach. Jedna, taka jak w przepisie, to tradycyjne kruche ciasteczka anyżowe. Druga wersja to kruche ciasteczka a la beziki. Te wykonane a la beziki to włoskie ciasteczka anyżowe, które są wyśmienite i zupełnie inne w smaku. Domowe ciastka anyżowe to fajna propozycja na wypieki, które możesz przygotować z dziećmi. Dzieci chętnie będą wykrawać ciasteczka. Możecie także przygotować własne kształty foremek do wykrawania ciasteczek z folii aluminiowej. Przepis na ciastka anyżowe jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasteczka możesz przygotować też jako ciasteczka na choinkę oraz łatwo się je przechowuje w metalowej puszce. Im dłużej są przechowywane, tym są smaczniejsze tak jak pierniki. Ciasteczka możesz przygotować także w zdrowszej wersji. Zamień mąkę pszenną „białą” na mąkę pszenną pełnoziarnistą, a cukier zastąp ksylitole. Takie dietetyczne ciasteczka anyżki będą smakować równie dobrze i wyjątkowo jak te przygotowane z tradycyjnego przepisu. A jak upiec ciastka anyżki dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Ciastka anyżowe to smaczna i fajna propozycja na oryginalne w smaku kruche ciasteczka. Wyjątkowe w smaku, z nutą anyżu, maślane i kruche ciasteczka są wyśmienitym dodatkiem do kawy lub herbaty. Z ich użyciem możesz przygotować także różne desery. Ciasteczka anyżki to uniwersalny wypiek, który wykorzystasz na wiele sposobów. Te wykonane a la beziki to włoskie ciasteczka anyżowe, które są wyśmienite i zupełnie inne w smaku. Włoskie ciasteczka amaretti są popularnym dodatkiem do kawy, jednak z ich wykorzystaniem przygotowywane jest wiele deserów. Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szybko, ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce.

serowe ciasteczka – składniki:

200 g mąki
pszennej
200 g półtłustego twarogu
200 g zimnego masła
1 jajko
1 szczypta soli
cukier do obtaczania ciasteczek

serowe ciasteczka Przygotowanie:

Zobacz również: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *