Te ciasteczka są wprost niewiarygodnie kruche, po prostu: rozpływają się w ustach. Są mocno kawowe. Niezbyt słodkie, więc można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Przygotowuje się je w kilka minut, pieczenie zajmuje niecałe pół godzinki.
kruche ciasteczka kawowe – składniki:
Składniki na ok. 20-25 sztuk:
200 g. miękkiego masła
225 g. mąki pszennej (można użyć razowej)
75 g. ciemnego cukru (użyłam dark muscovado, może być cukier trzcinowy)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kruche ciasteczka kawowe Jak przygotować:
1. Po dokładnym rozmieszaniu z masłem cukru, soli i cynamonu (ja użyłam laski): mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i espresso. Po zmieszaniu użyłem łyżki. Powstała mieszanka powinna być niezwykle delikatna i krucha, ale powinna być również gęsta ze względu na dużą ilość mocowań. Robię z niego małe kuleczki i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzając je ze względu na fakt, że smakołyki rozlewają się po przygotowaniu. Przez około 20 do 25 minut rozgrzałam brojler do 180 stopni C (górna podstawa, środkowy poziom pieca, bez konwekcji). Cukrem pudrem można również posypać przygotowane i schłodzone smakołyki.
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz