Delikatne, kruche
ciasteczka maślane
, takie z pogranicza biszkoptów i kruchych ciastek. Bardzo smaczne. Ostatnio ciągnie mnie do tego typu słodkości, nie za słodkich, a takich do przegryzienia. Oczywiście, nie darowałabym sobie, gdybym nie dodała do nich paseczków czekolady, ale i bez nich smakują świetnie.
Początkowo zastanawiałam się, czy nie zrobić z połowy porcji, a potem wyszło na to, że powinnam zrobić z podwójnej, bo
ciasteczka maślane
znikają bardzo szybko i niezauważenie. Bardzo nam posmakowały. Ich zaletą jest to, że robi się je szybko, więc nie czuję rozczarowania, że tak się napracowałam a tu rach ciach i nie ma. 🙂 Ważna jest tylko dobra szpryca, ja mam okropną, a i tak daje radę, za to smak jest super.
A przepis pochodzi z książki „Czekolada”. Dostałam ją niedawno i póki co targam ją co wieczór na górę i oglądam przed snem do poduszki, a potem sny mam słodkie i głowę pełną pomysłów na to, co zrobić kolejnego dnia. Uwielbiam oglądać piękne zdjęcia na
złoconych na
wyrost
kartkach
, ale takich miłych dla oka, i zachwycam się każdym kolejnym ciastkiem i ciasteczkiem. Dobrze, że potem przychodzi mój Mąż, bo inaczej mogłabym
ją
oglądać do rana. 😉 Pyszne ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na domowy deser. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub podwieczorek dla dzieci.
Przepis na ciasteczka maślane z Thermomixa przygotujesz z pięciu składników. Wystarczy jajko, mąka, masło cukier biały i cukier waniliowy. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w naczyniu Thermomixa i wymieszasz z użyciem kopystki. Ciasto owiń folią i schowaj w lodówce na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj w kuleczki. Układaj na blasze i spłaszczaj z użyciem widelca. Dzięki temu uzyskasz na nich ładny wzorek. Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zrumienią. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka maślane w Thermomixie. A to szybkie i dobre rozwiązanie na deser na stałe zagości w Twojej kuchni.
Mianem ciasteczka określamy rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Wykonuje się je w różnych kształtach, smakach czy wielkości. Z reguły ciastko przeznaczone jest na jedną porcję. Można podzielić je pod względem trwałości. Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Choć z reguły ciastka kojarzymy ze słodkim wyrobem, to można spotkać je również w wersji wytrawnej z dodatkiem soli lub np. cebuli. W każdym wydaniu ciastka są smaczne i stanowią fajne wzbogacenie diety.
Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik. Mimo to warto użyć cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu ciasteczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy. Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! 🙂 Do tego proponuję małe, słodkie ciasteczka maślane do podjadania… Smacznego! Coś dla totalnych łasuchów!
Grzaniec czekoladowy.
🙂 W zasadzie nie jestem pewna, czy to bardziej grzane piwo, czy kakao z prądem, ale jest pyszne, słodkie i rozgrzewające.
Moim ulubionym
grzańcem jest ten z koglem-moglem
, ale
czekoladowy grzaniec
chyba jest jeszcze lepszy. Doprawiony korzennymi przyprawami, pachnący, a przede wszystkim czekoladowy, ahhh super! Do tego proponuję małe, słodkie
ciasteczka maślane
do podjadania… Smacznego! Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane.
ciasteczka maślane – składniki:
250 g mąki
pszennej
150 g mąki
220 g cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 żółtko
ciasteczka maślane Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz