Słodkie, ciągutkowe
ciasteczka migdałowe z koglem-moglem
. Delikatnie chrupka, żółciutka skorupka z kogla, a wnętrze słodko migdałowe, miękkie, ciągutkowe jak krówka. Dla mnie
jedne z najlepszych ciasteczek
. Troszkę podobne do moich poprzednich
ciasteczek orzechowych z cynamonem
, wykonanie równie szybkie, a różnica jest w smaku, no i w wykończeniu.
Kogel-mogel to jedno z moich wyraźniejszych wspomnień z dzieciństwa: mama ucierała łyżeczką cukier z żółtkiem na gładką, puszystą masę. Jak mi to smakowało! I co tu dużo mówić, do tej pory smakuje, uwielbiam podjadać słodki kogel-mogel ze szklanki. Zawsze, gdy kręcę go do jakiegokolwiek ciasta, to go troszkę ubywa.
Po upieczeniu kogel jest równie smaczny, delikatny i chyba jednak troszkę mniej słodki, chociaż nie jestem tego pewna – ciastka są słodkie same w sobie. Taka gwiazdeczka to prawdziwy smakołyk. W tym przepisie lubię też to, że zużywa się całe jajko i nie trzeba martwić się, co zrobić z resztą. A pomysł z koglem to taki nasz rodzinny patent (np. na
mazurka migdałowego z koglem
, o którym na pewno jeszcze wielokrotnie będę wspominać).
Ciasteczka migdałowe z koglem
polecam wszystkim łasuchom, są delikatne, słodkie i fajnie ciągutkowe. 🙂 Ciasteczka migdałowe to fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek (ja akurat robiłam budyń ), zamiast migdałów możecie zmielić orzechy. Ciasteczka migdałowe z koglem polecam wszystkim łasuchom, są delikatne, słodkie i fajnie ciągutkowe. Pyszne, niewielkie ciasteczka migdałowe na bazie samych białek. Ciasteczka migdałowe z amaretto podobne są do francuskich makaroników, jednak różnią się tym, że amaretti powinny być dłużej pieczone niż makaroniki. Pyszne, niewielkie
ciasteczka migdałowe
na bazie samych białek. Są niewielkie, delikatne, bardzo słodkie i strasznie szybko znikają z talerza. To takie nieprzyzwoite słodkości, niby niewielkie, leciutkie, a pochłaniać je można bez ograniczeń. Do zasłodzenia. 🙂
Ciasteczka migdałowe
to fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek (ja akurat robiłam
budyń
), zamiast migdałów możecie zmielić orzechy. Smacznego. Słodkie, ciągutkowe ciasteczka migdałowe z koglem-moglem .
Delikatne migdałowe ciasteczka przekładane masą marcepanową.
ciasteczka migdałowe – lista składników:
Ciasto: 150g mąki
125g mielonych migdałów
75g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
150g miękkiego masła
1 jajko
Masa: 200g masy marcepanowej
50g cukru pudru
2-3 łyżki soku pomarańczowego
ok. 100g czerwonej galaretki (ze słoika)
Dekoracja: pisaki cukrowe
ciasteczka migdałowe Jak zrobić:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz