ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą – lista składników:
450 g miękkiego masła lub margaryny
300 g groszków czekoladowych
280 g cukru trzcinowego
90 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
3 szkl. mąki
pszennej
3 szkl. płatków
owsianych
1,5 szkl rodzynek
1,5 szkl. pokrojonych orzechów
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ciasteczka owsiane z orzechami i czekoladą Jak przygotować:
Zbożowe smakołyki z czekoladą, orzechami i margaryną Połącz cukry i delikatną pastę lub margarynę w wysokim naczyniu. Za pomocą trzepaczki wymieszaj ze sobą składniki. Każde jajko jest dodawane po jednym na raz. Każdy kolejny, gdy poprzedni zetknie się z masą. W tym momencie dodać przesączoną mąkę i proszek do pieczenia. Na chwilę dodaj płatki owsiane do gotowej mieszanki. Dodaj krople czekolady, rodzynki i orzechy włoskie. Połącz wszystko dobrze. Z ciasta uformuj kulę i połóż ją na blacie roboczym. Foremki należy schłodzić przez 30 minut. Z schłodzonych kawałków masy formować kulki. Ułóż je płasko na blasze wyłożonej pergaminem. W 150 stopniach piec około 20 minut.
Zobacz także: inna ciekawa recepturka
Dodaj komentarz