Polecam dziś mój przepis na duńskie ciasteczka maślane, właśnie w wersji bezglutenowej są najbliższe oryginałowi, wtedy są delikatne i kruche. Jeżeli nie chcecie bezglutenowych ciasteczek, pomieszajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół. Mąka pszenna połączy składniki a mąka ziemniaczana nada im kruchość. A jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
duńskie ciasteczka maślane – składniki:
1 kostka miękkiego masła – 200 g
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 całe jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem)
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 paczka cukru waniliowego
cukier do obsypania ciasteczek
duńskie ciasteczka maślane Przygotowanie
misce łączymy wszystkie suche składniki. Wbij dwa całe jajka i jedno żółtko. Resztę białka należy nałożyć na ciastka przed pieczeniem. Wymieszaj dwie łyżki jogurtu naturalnego lub gorzkiej śmietany. Teraz czas na miękkie masło. Zmiksuj je po dodaniu, a następnie manipuluj na stole w kawałkach. Właściwie marszczy się bez problemu. Do posypania możemy użyć mąki ryżowej. Następnie uformuj kształt, który jest nieco dłuższy niż szerszy, zawiń go w folię i umieść w pojemniku na lód na 30 minut. Resztę ciasta schłodzić po wyjęciu porcji i przykryciu folią. Po rozwałkowaniu ciasta na grubość około 3 milimetrów, która nie jest zbyt cienka, spłaszcz dłonią odkrojoną część ciasta. Stół należy posypać mąką ryżową lub kukurydzianą. Okrągłe smakołyki można pokroić szklanką i ułożyć na blasze przymocowanej papierem do pieczenia. Gracz bez gumy guar jest zawiedziony, jest niedostatecznie roztarty, rzetelnie wykończony, a pokrojone smakołyki rozpadają się zanim uderzą w blachę, ale jeśli ktoś nie zgadza się na użycie gumy guar, może posunąć się do przodu w odważnym przedsięwzięciu. Możemy też działać inaczej. Po prostu użyj pół mąki pszennej i pół mąki ziemniaczanej, wtedy nie będziesz musiał używać dyskusyjnej gumy guar. Piekarnik nagrzany do 180 stopni. Posmaruj smakołyki ubitymi białkami jajek i posmaruj je cukrem. Przygotuj smakołyki przez 12 do 15 minut z konwekcją w nagrzanym piekarniku na najwyższym poziomie. Ze skrawków wyprodukujemy trzeci arkusz lub w przybliżeniu dwa arkusze ciastek w podanych proporcjach. Pozostaną kruche, jeśli będą przechowywane w szczelnych pojemnikach. Ciesz się posiłkiem!
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Dodaj komentarz