Przepis na Kruche ciasteczka korzenne

Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne.

kruche ciasteczka korzenne – składniki:

500 g mąki
250 g masła/margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany
250 g cukru pudru
18 g cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g przyprawy do piernika

kruche ciasteczka korzenne Jak przygotować:


Początkowy krok obejmuje filtrowanie mąki. Następnie wycinamy w środku dziurę, do środka wkładamy żółtka, a następnie dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietankę. Idealnie jest dodać skromniejsze kawałki smarowidła lub margaryny na końcu. Wykorzystaj te mocowania, aby stworzyć mieszankę. 2 Następnie ciasto dzielimy na pół, aby było nam łatwiej z nim pracować. Ciasto posypać mąką, aby nie przyklejało się do blatu. Nakładać oszczędnie, starając się uzyskać grubość około 0,5 cm. Pierniczki należy wyciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą połową postępujemy podobnie. Jeszcze raz po pokrojeniu piernika zroluj trzy „kawałki” i wytnij smakołyki. 4 Podgrzewać przez około 20 minut w temperaturze 160°C z użyciem gorącego powietrza. Schłodzimy pierniki i możemy je albo dobrze zniszczyć, albo doprawić lukrem. Na spodzie powinny być lekko przypieczone (brązowe). Weź udział w posiłku 😉
Zobacz także: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *