Składniki na kruche ciasteczka maślane:
szklanka mąki
pół szklanki zmielonych płatków
owsianych
130g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
miąższ z laski wanilii
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
kruche ciasteczka maślane Jak zrobić:
Czekoladowe kruche ciasteczka margarynowe Wsyp płatki owsiane do mąki i wymieszaj. Należy dodać laskę wanilii (lub cukier waniliowy) i żółtka. Po dodaniu masła zagnieść ciasto. Ciasto należy zamrozić na dwadzieścia minut przed zawinięciem w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na części, złożyć na placek o grubości około 0,5 cm i wykroić z niego smakołyki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia. Aby rozpuścić czekoladę, dodaj mleko do wody pod prysznicem. Gotowe smakołyki oblewamy czekoladą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz także: inna receptura
Dodaj komentarz