kruche ciasteczka z bakaliami – lista składników:
Ciasto kruche:
250g mąki
pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki mleka
120g masła lub margaryny
Dodatki do ciastek:
Masa krówkowa
Mieszanka studencka(bakalie),
lub można stworzyć własną mieszankę z ulubionych bakali. Np: orzechy
polewa czekoladowa
kruche ciasteczka z bakaliami Jak przygotować
Ciasto na kruche ciasteczka z rodzynkami: W misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabia się ręcznie, łącznie z masłem, mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i solą; możesz sobie pomóc, używając blendera. Najlepiej jednak zrobić to rękami. Masowaną mieszankę należy przechowywać w lodówce przez 20 do 30 minut. Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 milimetrów. Wytnij ciastka szklanką o średnicy od 6 do 7 centymetrów. Należy je podgrzewać przez 7 minut w temperaturze 180 oC na rozgrzanym piecu, aż będą jasne i lśniące. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciągamy, czekamy aż ostygnie, po czym na środek kładziemy masę krówkową, zostawiając 1/2-1 cm brzeg. Mieszanka studentów pokryła masę. Rozpuść lukier i polej nim smakołyki. Weź udział w kolacji.
A może spodoba Ci się także: inny przepis
Dodaj komentarz