Ciasteczka są pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Odrobinę różnią się od tych klasycznych z mąki pszennej, ale przyznam, że ich kruchość i smak niesamowicie kusi. W moim domu znikają bardzo szybko.
Składniki na kruche ciasteczka z kaszy manny:
(około 9 sztuk)
1 szklanka kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; około 200g)
75g masła
1/4 szklanki cukru pudru (około 60g)
1 jajko
Dodatkowo:
50g suszonych owoców (u mnie niesiarkowane morele, figi i rodzynki)
kruche ciasteczka z kaszy manny Przygotowanie
1. Dłońmi dokładnie wymieszaj wszystkie utrwalenia z wyjątkiem suszu ekologicznego, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zintegruj przecięty produkt naturalny pod koniec. Z masy uformuj kulki wielkości orzechów pekan. Każdą kulkę po umocowaniu układamy na blasze z małymi otworami wykonanymi papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku podgrzewaj smakołyki przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smakołyki powinny być lekko przypalone.)
Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura
Dodaj komentarz