Przepis na Maślane ciasteczka z marmoladą

Znajdziecie je w każdej szanującej się cukierni i niemal każdym sklepie spożywczym, czy markecie. Sprzedawane na wagę lub paczkowane z logo producenta. Uwielbiamy je za niesamowitą kruchość, delikatność i charakterystyczną „piaskową” konsystencję. Osobiście nie znam człowieka, który nie lubiłby, w mniejszym lub większym stopniu, tych ciasteczek, a jeśli takowy by się znalazł, natychmiast zyskałby w moim mniemaniu status psychopaty.
Tym razem, podając niniejszy przepis, zabawię się w sadystkę. Ciasteczka są nieporównywalnie lepsze od swoich przemysłowych braci, rozpływają się w ustach w delikatny, maślany piasek, a pachną zupełnie obezwładniająco. Jeśli je upichcicie, już nigdy nie usatysfakcjonują Was te paczkowane.

maślane ciasteczka z marmoladą – lista składników:

na około 40 ciasteczek:
300g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
220g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki twardej marmolady (u mnie pigwowa)

maślane ciasteczka z marmoladą Jak przygotować:

Zobacz również: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *