Ciasteczka marchewkowe to wspaniała przekąska do kawy czy herbaty. Są kruche i wilgotne zarazem, a przy tym aromatyczne jak korzenne herbatniki. Smak marchewki jest prawie niewyczuwalny. Ciasteczka marchewkowe można przygotować na wiele sposobów. Popularne są warianty fit, w którym cukier zastępuje się zdrowszymi zamiennikami, masło – olejem kokosowym, a zamiast części mąki pojawiają się np. płatki owsiane. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, które możesz modyfikować zgodnie ze swoją fantazją i upodobaniami.
proste ciasteczka marchewkowe – lista składników:
1 średnia marchewka (około 100 g)
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
proste ciasteczka marchewkowe Jak zrobić
Zobacz również: inna receptura
Dodaj komentarz