Pyszne ciasteczka z pastą sezamową tahini, bez zbędnego oleju i białego cukru. Podsumowując pyszne ciasteczka z daktylami to prosty przepis na zdrowy deser dla całej rodziny. Pyszne ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na domowy deser. Kruche, delikatne, maślane, z cytrynową nutą i aromatem kwiatowym…przepyszne ciasteczka do zimowej herbatki i nie tylko. Pyszne ciasteczka, które są w dodatku zdrowe. Można zjeść na podwieczorek, ale i będą również dobrym pomysłem na śniadanie. Ciastka z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka kruche. Masa na ciastka powinna zostać bardzo dobrze schłodzona przed pieczeniem. Przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko skondensowane, kakao, masło, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka z mlekiem skondensowanym? Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka. Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór. Ciastka ułóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
Mąka pszenna jest produktem pochodzenia zbożowego. Mąka pszenna jest najczęściej używanym produktem w naszej kuchni do przygotowania różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego mąka nie jest dobrym wyborem dla osób z problemami metabolicznymi. Mąka zawiera gluten, który podczas wyrabiania ciasta nadaje mu elastycznej konsystencji. Osoby mające nietolerancję glutenu powinny go bezwzględnie unikać. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym organizmie.
Podsumowując pyszne ciastka są dobre jako deser podane z kawą lub herbatą podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis na ciastka możesz także wykorzystać do przygotowania spodu do sernika lub tarty. Szybkie do zrobienia ciastka są dobrym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Kakaowe ciasta mogą posłużyć także jako baza do deserów w pucharku. Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Desery z płatków owsianych świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Przepis an ciastka owsianki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka owsianki? Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane. Pozostaw na około 10-15 minut. Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia. Wymieszaj do powstania jednolitej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.
Podsumowując prosty przepis na ciastka owsiane świetnie sprawdzi się na deser. Pyszne ciasteczka są idealne także dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka są idealną bazą do zdrowych deserów w pucharku. Można je przygotować także z innymi dodatkami.
pyszne ciasteczka – składniki:
90 g brązowego cukru
1 łyżka miodu
120 g mąki
130 g masła
1 płaska łyżeczka sody
Szczypta soli
60 g suszonych moreli
50 g drobnych rodzynek
50 g poszatkowanych orzechów
pyszne ciasteczka Jak przygotować:
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz