Przepis na świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną

Cranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat 😉

Składniki na świąteczne ciasteczka maślane:

220 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

2 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki suszonej żurawiny

świąteczne ciasteczka maślane Jak przygotować:


cukrem, aż będzie puszyste i gładkie. Po dokładnym i stopniowym wymieszaniu mąki dodałam mleko, wanilię i sól. Włączyłem żurawinę do odtwarzacza. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części i nie użyłam mąki na stolnicy. Gruby, 20-centymetrowy rulon wykonany z każdego z nich był owinięty folią spożywczą. Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny, ponieważ można je również zamrozić. Po wyłożeniu blachy papierem do pieczenia schłodzone ciasto pokroiłam na półcentymetrowe plastry. W 200 stopniach ułożyłam na 12 minut.
Zobacz również: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *