Cranberry Noel to jedne z moich ulubionych świątecznych ciasteczek i muszę przyznać, że od kilku lat nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tych kruchych i bardzo delikatnych maślanych pyszności. W oryginalnym przepisie do ciasta dodać należy grubo posiekane orzechy pecan, a całość przed pieczeniem obtoczyć w kokosowych wiórkach ale moim chłopcom bardzo posmakowała wersja żurawinowa i tej trzymamy się od lat 😉
Składniki na świąteczne ciasteczka maślane:
220 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki suszonej żurawiny
świąteczne ciasteczka maślane Jak przygotować:
cukrem, aż będzie puszyste i gładkie. Po dokładnym i stopniowym wymieszaniu mąki dodałam mleko, wanilię i sól. Włączyłem żurawinę do odtwarzacza. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części i nie użyłam mąki na stolnicy. Gruby, 20-centymetrowy rulon wykonany z każdego z nich był owinięty folią spożywczą. Ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny, ponieważ można je również zamrozić. Po wyłożeniu blachy papierem do pieczenia schłodzone ciasto pokroiłam na półcentymetrowe plastry. W 200 stopniach ułożyłam na 12 minut.
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz