Owsianka nie zawsze musi być na słodko. Można podać ją również z warzywami.
wytrawna owsianka – lista składników:
- 5) garść rukoli
- 7) 350 ml bulionu warzywnego
- 1) 70 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 10) oliwa
- 12) suszone oregano
- 2) 2 jajka
- 3) 2 małe marchewki
- 8) 3 łyżki prażonego słonecznika
- 6) 10 pomidorków koktajlowych
- 11) suszone bazylia
- 4) 100 g fasolki szparagowej
- 9) sól, pieprz czarny świeżo mielony
wytrawna owsianka Jak zrobić:
Zobacz także: inny przepis
1. W osolonej wodzie fasolkę szparagową można ugotować do miękkości. 2. Na suchej patelni ugotuj płatki. Następnie przełóż do garnka, dodaj bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 8 minut. 3. Podgrzej jajka, aż będą miękkie. 4. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Pomidory koktajlowe można przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą i posypać suszonymi aromatami i smażyć dość długo z różnych stron. 6. Pokrój marchewkę wzdłuż na cienkie plasterki za pomocą obieraczki. Od tego momentu gotuj je na gorącej oliwie z oliwek. 7. Do miseczek włożyć rukolę, marchewkę, fasolę, jajko, pomidory, ugotowaną owsiankę i fasolę. Całość posyp prażonym słonecznikiem.
Dodaj komentarz