Przepis na Wytrawna owsianka

Owsianka nie zawsze musi być na słodko. Można podać ją również z warzywami.

wytrawna owsianka – lista składników:

  • 5) garść rukoli
  • 7) 350 ml bulionu warzywnego
  • 1) 70 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 10) oliwa
  • 12) suszone oregano
  • 2) 2 jajka
  • 3) 2 małe marchewki
  • 8) 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 6) 10 pomidorków koktajlowych
  • 11) suszone bazylia
  • 4) 100 g fasolki szparagowej
  • 9) sól, pieprz czarny świeżo mielony

wytrawna owsianka Jak zrobić:

Zobacz także: inny przepis

1. W osolonej wodzie fasolkę szparagową można ugotować do miękkości. 2. Na suchej patelni ugotuj płatki. Następnie przełóż do garnka, dodaj bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 8 minut. 3. Podgrzej jajka, aż będą miękkie. 4. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Pomidory koktajlowe można przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą i posypać suszonymi aromatami i smażyć dość długo z różnych stron. 6. Pokrój marchewkę wzdłuż na cienkie plasterki za pomocą obieraczki. Od tego momentu gotuj je na gorącej oliwie z oliwek. 7. Do miseczek włożyć rukolę, marchewkę, fasolę, jajko, pomidory, ugotowaną owsiankę i fasolę. Całość posyp prażonym słonecznikiem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *